Łatwe enchiladas z kurczakiem z rożna

Te proste enchiladas z kurczakiem z rożna świetnie nadają się do przygotowania posiłku i zawsze są ulubionym daniem całej rodziny!

Cześć przyjaciele! Czy kiedykolwiek miałeś ochotę na enchiladas, ale onieśmielał Cię proces przygotowania przepisu? Rozumiem. Enchiladas wydają się być bardzo pracochłonne, ale uwierz mi na słowo, mogą być całkiem łatwe do przygotowania przy użyciu kilku skrótów. To jeden z moich ulubionych rodzinnych posiłków; dziewczynki za nimi szaleją.

Te enchiladas z kurczakiem z rożna są moim ulubionym daniem na weekend. Przygotowuję dużą tacę lub dwie, które można przechowywać w lodówce lub zamrażarce i gotować w ciągu tygodnia. Jest to również idealny posiłek dla przyjaciół lub rodziny, którzy potrzebują dodatkowej pomocy (nowe dziecko, lepsze samopoczucie itp.).

Kilka sztuczek, które przysięgam, aby ułatwić robienie enchilady, to 1) nie rób sosu (ale jeśli chcesz, oto mój przepis) i 2) kup wstępnie ugotowanego kurczaka z rożna.

Zazwyczaj podajemy enchilady z ryżem, fasolą i dużą sałatką. Mam nadzieję, że pokochasz ten przepis tak samo jak my!

Łatwe enchiladas z kurczakiem z rożna

Enchiladas z kurczakiem z rożna to praktycznie idealny posiłek. Są łatwe w przygotowaniu, smakują niesamowicie i są pełne zdrowych składników. Jeśli szukasz zdrowego i pysznego przepisu do przyrządzenia w domu, enchiladas z kurczakiem powinny znaleźć się na szczycie Twojej listy.

Najlepsze w enchiladas z kurczakiem jest to, że można je dostosować do własnych upodobań. Użyj tortilli mącznych lub kukurydzianych, dodaj czarną fasolę lub pokrojone w kostkę zielone chili i nie zapomnij o sekretnym składniku, który czyni je wyjątkowymi. Sos i ser na wierzchu sprawiają, że wszystko jest jeszcze lepsze, a posypka z sera Monterey Jack sprawi, że danie będzie rozpływać się w ustach.

Jedną z najlepszych rzeczy w enchiladach z kurczakiem jest to, że można je przygotować z wyprzedzeniem. Wystarczy ułożyć enchiladas w naczyniu do pieczenia, polać je pozostałym sosem i przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce, aż będą gotowe do pieczenia. Nic prostszego.

Pod względem korzyści zdrowotnych, enchiladas z kurczakiem są fantastyczną opcją. Korzystanie z kurczaka z rożna zamiast gotowania własnego oszczędza czas i często ma mniej tłuszczu. Ponadto, można do nich dodać wszelkiego rodzaju pożywne warzywa i przyprawy, aby uzyskać dzienną dawkę zdrowych składników odżywczych. Skrop oliwą z oliwek na wierzchu, aby uzyskać dodatkowy zastrzyk smaku i zdrowych tłuszczów.

Ten przepis pozwala przygotować dwie patelnie pełne enchiladas; około 12 porcji. Jeśli zamierzasz zrobić jedną patelnię, równie dobrze możesz zrobić dwie! Zamroź dodatkową porcję lub podaruj ją znajomemu lub sąsiadowi!

Składniki:

2 kurczaki z rożna, rozdrobnione i umieszczone w dużej misce.

2 puszki czerwonego sosu enchilada. Lubię markę Las Palmas lub La Victora

1 słodka cebula, pokrojona w kostkę

3-4 ząbki czosnku, rozdrobnione

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki kminku

32 uncje rozdrobnionego sera meksykańskiego

12 tortilli mącznych – można również użyć tortilli kukurydzianych lub tortilli Siete

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i upewnij się, że masz dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 9×13.

Przygotować sos. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie masła przez 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj oregano i kminek i dobrze wymieszaj. Dodaj sos enchilada z puszki.

Dodaj 4-6 uncji sosu do rozdrobnionego kurczaka i dwie duże garście sera. Wymieszać do połączenia. To jest twój wypełnienie!

Podgrzej tortille. Mają być miękkie i giętkie, aby nie łamały się podczas napełniania.

Umieść chochlę sosu na dnie każdego naczynia żaroodpornego i rozprowadź dookoła, tak aby dno było lekko pokryte sosem.

Chwyć jedną tortillę i umieść mieszankę kurczaka w środkowym szwie, wzdłuż. Chcesz, aby była w niej przyzwoita ilość mieszanki kurczaka i sera, ale upewnij się, że nie jest *zbyt pełna*, aby można ją było starannie zwinąć. Zwiń go i umieść na patelni. Kontynuuj napełnianie i zwijanie, aż zrobisz 12-14 enchiladas.

Przykryj każdą patelnię sosem, aż nie będzie żadnych odsłoniętych krawędzi tortilli. Można go trochę zanurzyć, nie ma problemu.

Przykryj każdą patelnię serem i przykryj folią. Piec przez 30-40 minut, aż będą bulgotać.

Możesz również podpiec enchiladas przez 2-4 minuty, aż ser się zarumieni.

Posyp posiekaną zieloną cebulką lub kolendrą i podawaj!

Drukuj

Łatwe enchiladas z kurczakiem z rożna

Meksykańskie danie typu comfort food, łatwiejsze dzięki sosowi kupionemu w sklepie i kurczakowi z rożna.

  • Autor: Ania Harney // OczamiKobiety.pl
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 40 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
  • Wydajność: 12-14 1x

2 kurczaki z rożna, rozdrobnione i umieszczone w dużej misce miksującej

2 28-uncjowe puszki czerwonego sosu enchilada. Lubię markę Las Palmas lub La Victora

1 słodka cebula, pokrojona w kostkę

3-4 ząbki czosnku, rozdrobnione

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki kminku

32 uncje rozdrobnionego sera meksykańskiego

12 tortilli mącznych – można również użyć tortilli kukurydzianych lub tortilli Siete

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i upewnij się, że masz dwa naczynia żaroodporne o wymiarach 9×13.

Przygotuj sos. W dużym garnku na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie masła, 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć. Dodaj oregano i kminek i dobrze wymieszaj. Dodaj sos enchilada z puszki.

Dodaj 4-6 uncji sosu do rozdrobnionego kurczaka i dwie duże garście sera. Wymieszać do połączenia. To jest twoje nadzienie!

Podgrzej tortille. Mają być miękkie i giętkie, aby nie pękały podczas napełniania.

Umieść chochlę sosu na dnie każdego naczynia żaroodpornego i rozprowadź dookoła, tak aby dno było lekko pokryte sosem.

Chwyć jedną tortillę i umieść mieszankę kurczaka w środkowym szwie, wzdłuż. Chcesz, aby była w niej przyzwoita ilość mieszanki kurczaka i sera, ale upewnij się, że nie jest *zbyt pełna*, aby można ją było starannie zwinąć. Zwiń go i umieść na patelni. Kontynuuj napełnianie i zwijanie, aż zrobisz 12-14 enchiladas.

Przykryj każdą patelnię sosem, aż nie będzie żadnych odsłoniętych krawędzi tortilli. Można je trochę polać sosem.

Przykryj każdą patelnię serem i przykryj folią. Piec przez 30-40 minut, aż będą bulgotać.

Możesz również podpiec enchiladas przez 2-4 minuty, aż ser się zarumieni.

Posyp posiekaną zieloną cebulką lub kolendrą i podawaj!

Uwagi

Z tego przepisu wychodzą dwie duże patelnie enchiladas. Zamroź dodatkową patelnię na później lub podaruj ją sąsiadowi lub przyjacielowi!

<![CDATA[ window.tasty_recipes_min_rating = 4; (function(){ var bothEquals = function( d1, d2, D ) { var ret = 0; if (d1<=D) { ret++; } if (d2<=D) { ret++; } return ret == 2; }; var frac =function frac(x,D,mixed){var n1=Math.floor(x),d1=1;var n2=n1+1,d2=1;if(x!==n1)while(bothEquals(d1,d2,D)){var m=(n1+n2)/(d1+d2);if(x==m){if(d1+d2d2)d2=D+1;else d1=D+1;break}else if(xD){d1=d2;n1=n2}if(!mixed)return[0,n1,d1];var q=Math.floor(n1/d1);return[q,n1-q*d1,d1]};frac.cont=function cont(x,D,mixed){var sgn=x<0?-1:1;var B=x*sgn;var P_2=0,P_1=1,P=0;var Q_2=1,Q_1=0,Q=0;var A=Math.floor(B);while(Q_1D){if(Q_1>D){Q=Q_2;P=P_2}else{Q=Q_1;P=P_1}}if(!mixed)return[0,sgn*P,Q];var q=Math.floor(sgn*P/Q);return[q,sgn*P-q*Q,Q]}; window.tastyRecipesVulgarFractions = JSON.parse(decodeURIComponent(“%7B%22%C2%BC%22%3A%221%2F4%22%2C%22%C2%BD%22%3A%221%2F2%22%2C%22%C2%BE%22%3A%223%2F4%22%2C%22%E2%85%93%22%3A%221%2F3%22%2C%22%E2%85%94%22%3A%222%2F3%22%2C%22%E2%85%95%22%3A%221%2F5%22%2C%22%E2%85%96%22%3A%222%2F5%22%2C%22%E2%85%97%22%3A%223%2F5%22%2C%22%E2%85%98%22%3A%224%2F5%22%2C%22%E2%85%99%22%3A%221%2F6%22%2C%22%E2%85%9A%22%3A%225%2F6%22%2C%22%E2%85%9B%22%3A%221%2F8%22%2C%22%E2%85%9C%22%3A%223%2F8%22%2C%22%E2%85%9D%22%3A%225%2F8%22%2C%22%E2%85%9E%22%3A%227%2F8%22%7D”)); window.tastyRecipesFormatAmount = function(amount, el) { if ( parseFloat( amount ) == parseInt( amount ) ) { return amount; } var roundType = ‘frac’; if (typeof el.dataset.amountShouldRound !== ‘undefined’) { if (‘false’ != el.dataset.amountShouldRound) { if ( ‘number’ == el.dataset.amountShouldRound ) { roundType = ‘number’; } else if (‘frac’ == el.dataset.amountShouldRound) { roundType = ‘frac’; } else if (‘vulgar’ == el.dataset.amountShouldRound) { roundType = ‘vulgar’; } else { roundType = ‘integer’; } } } if (‘number’ == roundType) { amount = Number.parseFloat(amount).toPrecision(2); } else if (‘integer’ == roundType) { amount = Math.round(amount); } else if (‘frac’ == roundType || ‘vulgar’ == roundType) { var denom = 8; if (typeof el.dataset.unit !== ‘undefined’) { var unit = el.dataset.unit; if ([‘cups’,’cup’,’c’].includes(unit)) { denom = 4; if (0.125 == amount) { denom = 8; } if (“0.1667″ == Number.parseFloat( amount ).toPrecision(4)) { denom = 6; } } if ([‘tablespoons’,’tablespoon’,’tbsp’].includes(unit)) { denom = 2; } if ([‘teaspoons’,’teaspoon’,’tsp’].includes(unit)) { denom = 8; } } var amountArray = frac.cont( amount, denom, true ); var newAmount = ”; if ( amountArray[1] !== 0 ) { newAmount = amountArray[1] + ‘/’ + amountArray[2]; if (‘vulgar’ == roundType) { Object.keys(window.tastyRecipesVulgarFractions).forEach(function(vulgar) { if (newAmount == window.tastyRecipesVulgarFractions[vulgar]) { newAmount = vulgar; } }); } } if ( newAmount ) { newAmount = ‘ ‘ + newAmount; } if ( amountArray[0] ) { newAmount = amountArray[0] + newAmount; } amount = newAmount; } return amount; } window.tastyRecipesUpdatePrintLink = () => { const printLinks = document.querySelectorAll( ‘.tasty-recipes-print-link’ ); const printButtons = document.querySelectorAll( ‘.tasty-recipes-print-button’ ); // Użyj pierwszego znalezionego przycisku drukowania jako kanonicznego źródła adresu URL. const printButton = document.querySelector( ‘.tasty-recipes-print-button’ ); // Jeśli żaden przycisk drukowania nie jest dostępny, nie możemy wiarygodnie zaktualizować jego href. if ( ! printButton ) { return; } const printURL = new URL( printButton.href ); const searchParams = new URLSearchParams( printURL.search ); const unitButton = document.querySelector( ‘.tasty-recipes-convert-button-active’ ); const scaleButton = document.querySelector( ‘.tasty-recipes-scale-button-active’ ); let unit = ”; let scale = ”; if ( unitButton ) { unit = unitButton.dataset.unitType; searchParams.delete(‘unit’); searchParams.set( ‘unit’, unit ); } if ( scaleButton ) { scale = scaleButton.dataset.amount; searchParams.set( ‘scale’, scale ); } const paramString = searchParams.toString(); const newURL = ” == paramString ? printURL.href : printURL.origin + printURL.pathname + ‘?’ + paramString; printLinks.forEach( ( el ) => { el.href = newURL; }); printButtons.forEach( ( el ) => { el.href = newURL; }); } // Po załadowaniu dokumentu wyszukaj parametry jednostki i skali i skonfiguruj kartę receptury // tak, aby odzwierciedlała te wartości. document.addEventListener( ‘DOMContentLoaded’, () => { // Odzwierciedlaj tylko parametry adresu URL w widoku drukowania. if ( ! window.location.href.includes( ‘/print/’ ) ) { return; } const searchParams = new URLSearchParams( window.location.search ); const unit = searchParams.get( ‘unit’ ); const scale = searchParams.get( ‘scale’ ); if ( unit && ( ‘metric’ === unit || ‘usc’ === unit ) ) { document.querySelector( ‘.tasty-recipes-convert-button[data-unit-type=”‘ + unit + ‘”]’ ).click(); } if ( scale && Number(scale) > 0 ) { document.querySelector( ‘.tasty-recipes-scale-button[data-amount=”‘ + Number(scale) + ‘”]’ ).click(); } }); }()); (function(){ var buttonClass = ‘tasty-recipes-scale-button’, buttonActiveClass = ‘tasty-recipes-scale-button-active’, buttons = document.querySelectorAll(‘.tasty-recipes-scale-button’); if ( ! buttons ) { return; } buttons.forEach(function(button){ button.addEventListener(‘click’, function(event){ event.preventDefault(); var recipe = event.target.closest(‘.tasty-recipes’); if ( ! recipe ) { return; } var otherButtons = recipe.querySelectorAll(‘.’ + buttonClass); otherButtons.forEach(function(bt){ bt.classList.remove(buttonActiveClass); }); button.classList.add(buttonActiveClass); var scalables = recipe.querySelectorAll(‘span[data-amount]’); var buttonAmount = parseFloat( button.dataset.amount ); scalables.forEach(function(scalable){ if (typeof scalable.dataset.amountOriginalType == ‘undefined’ && typeof scalable.dataset.nfOriginal == ‘undefined’) { if (-1 !== scalable.innerText.indexOf(‘/’)) { scalable.dataset.amountOriginalType = ‘frac’; } if (-1 !== scalable.innerText.indexOf(‘.’)) { scalable.dataset.amountOriginalType = ‘number’; } Object.keys(window.tastyRecipesVulgarFractions).forEach(function(vulgar) { if (-1 !== scalable.innerText.indexOf(vulgar)) { scalable.dataset.amountOriginalType = ‘vulgar’; } }); if (typeof scalable.dataset.amountOriginalType !== ‘undefined’) { scalable.dataset.amountShouldRound = scalable.dataset.amountOriginalType; } } var amount = parseFloat( scalable.dataset.amount ) * buttonAmount; amount = window.tastyRecipesFormatAmount(amount, scalable); if ( typeof scalable.dataset.unit !== ‘undefined’ ) { if ( ! scalable.classList.contains(‘nutrifox-quantity’) ) { if ( ! scalable.classList.contains(‘nutrifox-second-quantity’) ) { amount += ‘ ‘ + scalable.dataset.unit; } } } scalable.innerText = amount; }); var nonNumerics = recipe.querySelectorAll(‘[data-has-non-numeric-amount]’); nonNumerics.forEach(function(nonNumeric){ var indicator = nonNumeric.querySelector(‘span[data-non-numeric-label]’); if ( indicator ) { nonNumeric.removeChild(indicator); } if ( 1 !== buttonAmount ) { var indicator = document.createElement(‘span’); indicator.setAttribute(‘data-non-numeric-label’, true); var text = document.createTextNode(‘ (x’ + buttonAmount + ‘)’); indicator.appendChild(text); nonNumeric.appendChild(indicator); } }); window.tastyRecipesUpdatePrintLink(); }); }); }()); window.TastyRecipes = window.TastyRecipes || {}; window.TastyRecipes.cookMode = { wakeLockApi: false, wakeLock: false, cookModeSelector: ‘.tasty-recipes-cook-mode’, init() { if (“wakeLock” in navigator && “request” in navigator.wakeLock) { this.wakeLockApi = navigator.wakeLock; } const cookModes = document.querySelectorAll(this.cookModeSelector); if (cookModes.length > 0) { for (const cookMode of cookModes) { if (this.wakeLockApi) { cookMode.querySelector(‘input[type=”checkbox”]’).addEventListener(“change”, event => { this.checkboxChange(event.target); }, false); } else { cookMode.style.display = “none”; } } } }, checkboxChange(checkbox) { checkbox.checked ? this.lock() : this.unlock(); }, setCheckboxesState(state) { const checkboxes = document.querySelectorAll(this.cookModeSelector + ‘ input[type=”checkbox”]’); for (const checkbox of checkboxes) { checkbox.checked = state; } }, async lock() { try { this.wakeLock = await this.wakeLockApi.request(“screen”); this.wakeLock.addEventListener(“release”, event => { this.wakeLock = false; this.setCheckboxesState(false); }); this.setCheckboxesState(true); } catch (error) { this.setCheckboxesState(false); } }, unlock() { if (this.wakeLock) { this.wakeLock.release(); this.wakeLock = false; } this.setCheckboxesState(false); } }; (function(callback) { if (document.readyState !== “loading”) { callback(); } else { document.addEventListener(“DOMContentLoaded”, callback); } })() => { window.TastyRecipes.cookMode.init(); }); window.TastyRecipes = window.TastyRecipes || {}; window.TastyRecipes.ratings = { init( min_rating ) { this.min_rating = min_rating; this.recipeRatingReflectInRespondSection(); this.addBodyClassBasedOnSelectedRating(); this.backwardCompRespondRatingPosition(); }, recipeRatingReflectInRespondSection() { const ratings = document.querySelectorAll(‘.tasty-recipes-no-ratings-buttons [data-rating]’); if (ratings.length { this.fireRatingInRespond( event.target.dataset.rating ); } ); } }, fireRatingInRespond( rating ) { const ratingInput = document.querySelector(‘.tasty-recipes-rating[value=”‘ + rating + ‘”]’); if ( ! ratingInput ) { return; } ratingInput.click(); }, addBodyClassBasedOnSelectedRating() { const ratingInputs = document.querySelectorAll(‘input.tasty-recipes-rating’); if ( ratingInputs.length { let selectedRating = event.target.getAttribute( ‘value’ ); this.handleBodyClassByRating( selectedRating ); } ); } }, handleBodyClassByRating( rating ) { if ( rating < this.min_rating ) { document.body.classList.remove( 'tasty-recipes-selected-minimum-rating' ); return; } document.body.classList.add( 'tasty-recipes-selected-minimum-rating' ); }, backwardCompRespondRatingPosition() { const ratings_buttons = document.querySelector( '#respond .tasty-recipes-ratings-buttons' ); if ( ratings_buttons.length { if ( rating_span === event.target ) { return; } rating_span.previousElementSibling.click(); } ); } } }; (function(callback) { if (document.readyState !== "loading") { callback(); } else { document.addEventListener("DOMContentLoaded", callback); } })(() => { window.TastyRecipes.ratings.init( window.tasty_recipes_min_rating ); }); ]]>.

Więc na co czekasz? Przygotuj dziś wieczorem porcję łatwych enchilad z kurczakiem i obserwuj, jak Twoi przyjaciele i rodzina pochłaniają je z radością. Pokochasz ich smak, a oni pokochają korzyści zdrowotne. To sytuacja, w której wszyscy wygrywają!

Możesz również cieszyć się:

Czy Masz ulubiony przepis na enchiladę?