8 porad, które musisz znać, jeśli co tydzień wyrzucasz niezjedzone produkty

Wszyscy tam byliśmy: Ładujesz wózek pełen świeżych owoców, warzyw i zieleni z dużymi nadziejami na zdrowy, pełen sałatek tydzień przed nami. Ale potem musiałeś się poczęstować jedzeniem na wynos po ciężkim dniu w pracy. Albo zauważyłaś torbę makaronu Trader Joe’s schowaną w zamrażarce i wszystkie wspomnienia o warzywach opuściły twój mózg. Zbyt szybko twoje niegdyś świeże produkty są teraz brązowe, wiotkie i ociekają jakimś dziwnym płynem.

Jeśli wydaje ci się to trochę zbyt znajome, jestem tu po to, by powiedzieć ci, że wcale nie musi tak być. Jasne, część problemu sprowadza się do planowania posiłków, ale czasami życie po prostu staje na drodze. Na szczęście istnieje mnóstwo sztuczek, które pomogą zachować świeżość produktów na dłużej. Jeśli masz dość wyrzucania owoców i warzyw tydzień po tygodniu, oto hacki produkcyjne, które musisz znać:

1. Poczekaj z myciem produktów, aż będziesz gotowa je zjeść.

Wiem, że widziałeś te filmiki z lodówki, na których ludzie rozpakowują swoje zakupy, myją wszystkie produkty i starannie układają je w estetycznych pojemnikach. Ale zdradzę ci mały sekret: wszystkie te produkty szybko się psują. To dlatego, że wstępne mycie produktów dodaje nadmiar wilgoci, która może sprawić, że zepsują się one szybciej. Plus, prawdopodobnie będziesz chciał opłukać go ponownie przed jedzeniem go tak, aby zmyć wszelkie zarazki lodówki, więc może równie dobrze zaoszczędzić trochę wody i pominąć pre- płukania.

2. Przechowuj swoje produkty we właściwy sposób.

Jeśli wracasz do domu ze sklepu spożywczego i natychmiast wrzucasz wszystko do lodówki, być może robisz to źle. Niektóre owoce i warzywa muszą pozostać schłodzone, podczas gdy inne są najlepiej przechowywane w temperaturze pokojowej, i ważne jest, aby znać różnicę. Na przykład pomidory szybko się psują, jeśli przechowujesz je w lodówce. Ogólnie rzecz biorąc, owoce, które dojrzewają w czasie (takie jak banany, melony, awokado i brzoskwinie) są dobre na ladzie, dopóki nie dojrzeją – wtedy powinny trafić do lodówki.

3. Używaj szuflad w lodówce prawidłowo.

Większość lodówek ma tak zwane szuflady na chrupki – zazwyczaj jedną na owoce, a drugą na warzywa. Są one oddzielne, ponieważ warzywa preferują wysoką wilgotność, podczas gdy większość owoców radzi sobie najlepiej w niskiej wilgotności. Szuflady te są zazwyczaj odpowiednio oznaczone, ale jeśli nie, upewnij się, że szuflada, w której przechowujesz warzywa jest szczelnie zamknięta. Szufladę na owoce możesz trzymać lekko uchyloną, aby obniżyć wilgotność wewnątrz.

4. Włóż ręcznik papierowy do środka razem ze swoimi zieleninami.

Jeśli jesteś zmęczony biorąc swój szpinak na jego cotygodniowej podróży z lodówki do pojemnika na śmieci, ten hack produkcji jest dla Ciebie. Następnym razem, gdy kupisz plastikowy pojemnik z zieleniną, otwórz pokrywę i umieść kilka ręczników papierowych na górze. (Jeśli kupujesz zieleninę w workach, opróżnij je do osobnego pojemnika, a następnie dodaj ręczniki papierowe). Załóż z powrotem pokrywę, odwróć pojemnik do góry nogami i przechowuj go w ten sposób w lodówce. Ręczniki papierowe wchłoną wilgoć i pomogą zachować świeżość zieleniny. Wskazówka dodatkowa: Możesz również użyć ręczników papierowych, aby świeże jagody nie stały się zbyt szybko mięsiste!

5. Zamroź świeże zioła w oleju.

Zioła są świetnym sposobem, aby dodać smak i świeżość do swoich posiłków, ale zawsze wydaje się niemożliwe, aby wykorzystać je wszystkie, zanim się zepsują. Zamiast czekać, aż ta dodatkowa bazylia nieuchronnie zginie w twojej lodówce, zamroź ją w oleju, abyś mógł u

se it later. Wszystko, co musisz zrobić, to posiekać zioła, włożyć je łyżką do pojemnika na kostki lodu, polać oliwą z oliwek i włożyć do zamrażarki. Później, można użyć zamrożonych kostek ziołowych do smaku sosy, zupy, dania z makaronu, i więcej.

6. Przykryj łodygi bananów folią.

Banany mogą przejść od zielonego do brązowego i mushy w ciągu kilku dni. Jeśli nie masz ochoty na chleb bananowy, możesz zachować świeżość bananów, przykrywając łodygi małym kawałkiem folii aluminiowej. Ta sztuczka działa z powodu małej rzeczy zwanej etylenem – gazem, który owoce wydzielają podczas dojrzewania. Utrzymując go w ryzach, możesz spowolnić proces dojrzewania. Jeśli banany nadal brązowy szybciej niż chciałeś, obrać, pokroić i zamrozić je – można użyć ich do smoothies!

7. Ożyw zwiędnięte produkty zimną wodą.

Masz jakieś produkty, które zwiędły? Nie musisz ich jeszcze wyrzucać. Ponieważ większość warzyw i zieleniny jest porowata, możesz je ożywić, mocząc je w wodzie. Zanurz zwiędłe produkty w pojemniku wypełnionym wodą z lodem i umieść w lodówce. Po około 30 minutach powinny być znów pełne życia! W przypadku produktów z łodygami (takich jak brokuły, szparagi, seler i zioła), potraktuj je jak bukiet kwiatów. Przytnij końcówki i umieść je w pojemniku z zimną wodą, aby mogły wchłonąć wilgoć od dołu do góry.

8. Przechowuj grzyby w papierowych torbach.

Grzyby szybko stają się oślizgłe i nieapetyczne, a winny jest często plastikowy pojemnik, w którym są zapakowane. Zamiast wyrzucać pojemnik prosto do szuflady z chipsami, opróżnij najpierw grzyby do papierowej torby. Papierowa torba wchłonie wilgoć, utrzymując grzyby na odpowiednim poziomie wilgotności i chroniąc je przed śluzem.

Dlaczego “spiżarnia kapsułkowa” to przyjazne dla budżetu rozwiązanie, którego potrzebujesz, jeśli nienawidzisz planowania posiłków