Substytuty cukru: Podważanie mitów

Ostatnio słyszeliśmy, że substytuty cukru, zwane również nie odżywczymi lub sztucznymi słodzikami, mogą promować przyrost masy ciała i mogą powodować cukrzycę lub pogarszać jej stan. To może być jedna z tych mylących historii o żywieniu typu “good-for-you, bad-for-you”. Bezpieczeństwo sztucznych słodzików to debata sprzed kilkudziesięciu lat.

Food and Drug Administration (FDA) jest odpowiedzialna za ocenę bezpieczeństwa sztucznych słodzików, przechodząc rygorystyczne badania przedrynkowe i proces zatwierdzania, w tym jak słodzik jest wchłaniany, metabolizowany i eliminowany, co jest dopuszczalne spożycie, wpływ na stan odżywienia i potencjał powodowania raka. Naukowcy nie znaleźli wyraźnych dowodów na to, że jakiekolwiek sztuczne słodziki dopuszczone do użytku w USA powodują raka lub inne poważne problemy zdrowotne u ludzi. Proces zatwierdzania w innych krajach również potwierdza wnioski FDA.

Czy słodziki mogą pomóc w utracie wagi? Badania pokazują, że napoje dietetyczne pomagają, ale waga ma tendencję do pełzania z powrotem w czasie. To nie jest dietetyczny napój, który powoduje odzyskanie wagi, ale jest bardziej prawdopodobne, że ludzie dostosowują swoją dietę, aby włączyć kalorie z innych pokarmów. 12 uncji słodzonej cukrem sody dostarcza 150 kalorii. Dietetyczna soda zawiera zero kalorii.

Badania na myszach i niewielkiej liczbie osób sugerują, że sztuczne słodziki zmniejszają ilość zdrowych mikrobów jelitowych, które pomagają w trawieniu żywności. To może zmienić zdolność organizmu do wykorzystania glukozy, która może prowadzić do przyrostu masy ciała, a następnie do cukrzycy typu 2. Dopóki nie zostaną przeprowadzone lepsze badania, efekt mikrobów jelitowych pozostaje nieznany. Istnieje wiele czynników wpływających na wagę człowieka, co sprawia, że trudno jest zrzucić winę na sztuczne słodziki.

Sztuczne słodziki niekoniecznie powodują, że dana osoba ma ochotę na więcej słodyczy. Badania na zwierzętach wykazały, że cukier i słodziki wpływają na mózgowe obwody nagrody w różny sposób, przy czym cukier ma silniejszy i przyjemniejszy efekt. Słodziki są bezpieczne dla osób z cukrzycą, ponieważ nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Nie przyczyniają się również do rozwoju próchnicy zębów. Umiarkowane ilości sztucznych słodzików są dopuszczalne w czasie ciąży.

Podstawowe informacje o sztucznych substancjach słodzących

Sacharyna – Sweet ”Low lub Sugar Twin jest 200 do 700 razy słodsza od cukru, ale w dużych ilościach może mieć gorzki posmak. Jest stabilny termicznie i może być stosowany w pieczeniu, gotowaniu i konserwowaniu, chociaż najlepiej jest zawrzeć trochę cukru, który jest niezbędny dla tekstury i objętości. Odwiedź www.sweetnlow.com, aby znaleźć przepisy.

Aspartam – Equal, Nutrasweet lub Sugar Twin jest 200 razy słodszy od cukru, ale nie jest stabilny termicznie. Jest czasami łączony z sacharyną, zwłaszcza w napojach bezalkoholowych, i jest używany do słodzenia puddingów, polew i bezcukrowych produktów mlecznych, takich jak jogurt.

Acesulfam – Sunett lub Sweet One jest 200 razy słodszy od cukru i jest stabilny termicznie, występuje w wypiekach, mrożonych deserach, cukierkach i napojach.

Sucralose – Splenda: Ten słodzik jest 600 razy słodszy od cukru i jest stabilny termicznie, co czyni go świetnym do wypieków i jest dostępny w wersji z brązowym cukrem. Jedna filiżanka ma 48 kalorii. www.splenda.com

Neotam to nowa generacja słodzików używanych w produkcji żywności, szczególnie w napojach, wypiekach, produktach mlecznych i gumach do żucia. Ponieważ jest 7000 do 13000 razy słodszy od cukru, może zastąpić bardziej tradycyjnie stosowane substancje słodzące w produkcji żywności. www.neotame.com

Stewia to naturalna substancja występująca w liściach stewii zwana rebaudiozyd. Jest 200 razy słodsza od cukru i w połączeniu sprawdza się przy domowych wypiekach. Marki obejmują Truvia, Pure Via, Sweetleaf, Stevia in the Raw. Sprawdź te strony internetowe, aby uzyskać więcej informacji i przepisów.


Wskazówka dotycząca przepisu

Przepis na cynamonową owsiankę z jabłkami od Splendy

2 filiżanki jabłek granny smith, obranych i pokrojonych, 1 łyżka cynamonu, 6 opakowań słodzika Splenda Naturals Stevia, podzielone, ¼ filiżanki mieszanki Bisquik Heart Smart Baking Mix, 1/2 filiżanki (suchych) płatków owsianych, 1/8 łyżeczki soli, 1 łyżka roztopionego masła lub margaryny.

Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Wymieszaj razem jabłka, 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 opakowania Splendy. Odłóż na bok.

Wymieszaj pozostałe paczki Splendy, cynamon, mieszankę do pieczenia, płatki owsiane, sól i roztopione masło. Rozdziel jabłka pomiędzy dwa naczynia do pieczenia. Na wierzchu połóż mieszankę owsianą. Piec 35-40 minut, aż jabłka będą miękkie. Porcje: 2

Napisane przez: Mimi Cunningham, Registered Dietitian-Nutritionist, Diabetes Educator

Mimi Cunningham jest dietetykiem-odżywicielem mieszkającym w Eagle, Idaho. Jej specjalnością jest edukacja i zarządzanie cukrzycą. Uwielbia pisać o tym, że zdrowe odżywianie to zabawa i droga do dobrego zdrowia. Jest członkiem zarządu Idaho Foodbank, który zajmuje się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego jako wyzwaniem dla zdrowia dzieci i dorosłych z Idaho.

W imieniu Smart Strategies for Successful Living, nasze najszczersze uznanie dla Mimi Cunningham za jej wkład w naszą stronę internetową i zaangażowanie w zdrowe życie i starzenie się.