Jeśli jest coś, co uosabia sezon jesienny, to jest to kultowa, ulubiona Pumpkin Spice Latte. Jest to pocieszający napój, na który czekamy cały rok, ponieważ nie ma nic lepszego niż przytulne wibracje hygge, które dostajemy popijając ciepłą, przyprawioną dynią dobroć w rześki jesienny dzień. Jest jedno zastrzeżenie: tradycyjna Pumpkin Spice Latte, którą znamy i kochamy od pewnej zielono-białej syreny, jest aromatyzowana nie tak wspaniałymi dla ciebie składnikami: dodanym cukrem i naturalnymi aromatami (czytaj: środkami aromatyzującymi, które mogą być wysoko przetworzone i zawierają konserwanty i dodatki chemiczne), by wymienić tylko kilka.
Dobra wiadomość jest taka, że zebrałem mózgi lekarzy i dietetyków, aby stworzyć najzdrowszą Pumpkin Spice Latte, zarówno w domu, jak i w codziennej kawiarni. A jeśli nie możesz rozstać się ze swoim ukochanym Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa, mam dla ciebie radę lub dwie. Czytaj dalej, aby poznać pięć sposobów, które pozwolą ci przygotować pożywną, przyjazną dla jelit Pumpkin Spice Latte. Uwaga spoiler: Twoja Pumpkin Spice Lattejuż nigdy nie będzie taka sama – na lepsze.
Hacki, dzięki którym Pumpkin Spice Latte będzie pożywny!
1. Użyj 100% prawdziwego puree z dyni w swoim Pumpkin Spice Latte
Nienawidzę tego, że muszę ci to przerwać: Pumpkin Spice Latte oferowany w większości sprzedawców kawy zawiera aromat dyniowy lub syrop (kod dla gęstego w cukier syropu lub proszku sztucznie zrobionego, aby smakować jak dynia). Zamiast tego sięgnij po puszkę lub świeże puree z dyni jako główny składnik, który dostarczy na charakterystyczny smak dyni i kilka ważnych korzyści zdrowotnych, zbyt.
“Podobnie jak większość warzyw i owoców w obrębie czerwonych, żółtych i pomarańczowych odcieni, dynia jest bogata w witaminę A i likopen” – wyjaśnia dr Lana Butner, lekarz naturopatyczny i akupunkturzysta. “Oba te składniki odżywcze są fantastyczne dla zdrowia oczu ze względu na ich status przeciwutleniacza, który pomaga w zapobieganiu degradacji komórek. Stężenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, E) oprócz witaminy C, potasu żelaza i manganu również sprawiają, że dynia jest fantastycznym pokarmem dla zwiększenia funkcji odpornościowych.” Dr Erin Hendriks, board-certified lekarz i praktyk medycyny funkcjonalnej w Salvo Health, dodał, że dynia jest pakowana z błonnikiem, który poprawia trawienie działając jako pokarm dla dobrych bakterii w jelitach.
2. Opcja dla niesłodzonego, roślinnego mleka
Wspólna podstawa ulubionego jesiennego bevvy Ameryki? Nieekologiczne, przetworzone produkty mleczne, a mianowicie mleko skondensowane. “Nabiał jest wspólnym wyzwalaczem objawów jelitowych, ponieważ enzym laktazy zmniejsza się z wiekiem, a większość dorosłych straciła przynajmniej część zdolności do trawienia nabiału” – wyjaśnia dr Hendriks. Jeśli nabiał nie sprawia, że czujesz się świetnie, pozbądź się go. Zamiast tego zdecyduj się na swoją ulubioną opcję roślinną bez dodatku cukru, taką jak migdał, nerkowiec, kokos lub pistacja. Niezależnie od tego, co wybierzesz, nadal możesz spodziewać się znajomego smaku i spienionej, kremowej konsystencji konwencjonalnego Pumpkin Spice Latte.
Jednak nie wszystkie alternatywy nie-mleczne są stworzone tak samo. “Mleko owsiane jest wyższe na indeksie glikemicznym, co dodatkowo zakłóca regulację cukru we krwi” – ostrzega dr Butner. “Kiedy cukier we krwi jest rozregulowany, ma to negatywny wpływ na produkcję i wydzielanie kortyzolu, co prowadzi do dalszych stanów zapalnych w organizmie”. Jeśli mleko orzechowe nie jest twoją rzeczą, spróbuj mleka kokosowego, które ma wysoką zawartość zdrowych tłuszczów, nad ulubionym mlekiem owsianym Instagrama.
3. Zmniejsz ilość kofeiny w Pumpkin Spice Latte
Złe wieści: Pick-me-up, bez którego większość z nas nie może funkcjonować z samego rana, może być spustem dla objawów GI, a także może zakłócać wihormonów. Dlatego też dr Hendriks zaleca, aby w przypadku wystąpienia objawów jelitowych lub hormonalnych wybrać kawę bezkofeinową lub mniejszą ilość kawy w Pumpkin Spice Latte. Niezależnie jednak od tego, czy wybierasz kawę bezkofeinową czy pełnoziarnistą, wybierz wysokiej jakości markę, która jest organiczna i pochodzi z uczciwego handlu, ponieważ ziarna niskiej jakości są mocno przetworzone i mogą zawierać dużo toksyn. Aby zastąpić kawę, dr Butner zasugerował matchę: “Jedna łyżeczka matchy zawiera 70 mg kofeiny w porównaniu z filiżanką kawy, która zawiera około 140 mg. Matcha jest również bogata w polifenol EGCG, który ma silne działanie ochronne dla zdrowia, oraz L-teaninę, która, jak wykazano, poprawia nastrój i poznanie oraz zmniejsza stres i niepokój.” (Obiecuję, to nadal działa w twoim Pumpkin Spice Latte!).
4. Zamień sztuczne słodziki na naturalne alternatywy
Składnikiem, który nadaje zawsze popularnemu Starbucks Pumpkin Spice Latte jego charakterystyczny smak, jest syrop dyniowy marki. Podczas gdy nie ujawniają składników swojego tajnego aromatu, Carly Knowles, MS, RDN, LD, PCD, zarejestrowany dietetyk i autor książki kucharskiej The Nutritionist’s Kitchen, pozwolił nam na to, co jest za kurtyną: “Te pompowane aromaty nie tylko dodają znaczną ilość cukru do diety, ale często zawierają sztuczne aromaty i barwniki, które niektóre zostały powiązane z kwestiami takimi jak uszkodzenie nerek lub problemy poznawcze.” Alternatywnie, zasugerowała użycie naturalnego słodzika, takiego jak ekstrakt z owoców mnicha, surowy miód lub syrop klonowy, który pozwoli Ci kontrolować poziom słodkości i zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować zawartość cukru, w zależności od Twoich preferencji smakowych.
5. Nie zapominaj o przyprawach w swoim Pumpkin Spice Latte czyli przepis na Twoje własne pyszne – Pumpkin Spice Latte!
Pumpkin Spice Latte nie byłoby Pumpkin Spice Latte bez “S” w nim, i na szczęście, przyprawy również pakować potężne korzyści zdrowotne. Zwykli podejrzani, których znajdziesz w Pumpkin Spice Latte, to cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. “Idź ciężki na ziołowych przyprawach, aby uzyskać dodatkowy sezonowy smak”, poradził dr Butner. Złamała korzyści płynące z każdego z nich:
- Cynamon: równoważenie cukru we krwi, pozwala insulinie eskortować glukozę do komórek, aby wykorzystać ją jako energię (w przeciwieństwie do pozostawania w krążącym krwiobiegu przez zbyt długi czas, ostatecznie powodując uszkodzenie tkanek i narządów).
- Gałka muszkatołowa: silny przeciwutleniacz, który jest świetny w zgniataniu wolnych rodników, zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie i pomaganiu w krążeniu mózgowo-naczyniowym
- Imbir: przeciwbakteryjny przeciwutleniacz, który pomaga regulować poziom glukozy we krwi, a jako silne zioło, pomaga również zwiększyć krążenie
- Goździk: przeciwzapalny przeciwutleniacz, który zwiększa krążenie i przekaźnictwo nerwowe do dna miednicy i organów rozrodczych
- 8 oz. świeżo zaparzonej kawy
- 1 filiżanka dowolnego mleka
- 2-3 łyżki stołowe organicznego puree z dyni
- 1-2 łyżki syropu klonowego (lub innego dowolnego słodzika)
- 1 łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje: Zrób kawę i przelej ją do szklanki lub kubka i odstaw na bok. Wlej mleko do rondla i podgrzewaj na średnim ogniu, aż będzie ciepłe (nie dopuść do wrzenia). Następnie przelej mleko do blendera i dodaj puree z dyni, syrop klonowy, przyprawę do ciasta dyniowego i ekstrakt z wanilii. Mieszaj, aż dobrze się połączą. Wlej mieszankę do szklanki z kawą i posyp szczyptą pumpkin pie spice lub cynamonu. Smacznego!
Hacki jak zrobić Twoją Pumpkin Spice Latte ze Starbucksa bardziej zdrową!
- Wybierz rozmiar “mały” lub “średni”.
- Wybierz kawę bezkofeinową zamiast zwykłej
- Poproś o 1-2 pompki sosu dyniowego (zamiast zwykłych czterech)
- Poproś o dodatkową piankę zamiast bitej śmietany
- Zastąp mleko 2% mlekiem migdałowym lub kokosowym
- Dodaj szczyptę cynamonu