10 mitów odchudzających, według zarejestrowanego dietetyka

Jako zarejestrowany dietetyk, widziałem i słyszałem mój sprawiedliwy udział diety i mity odchudzania. Zwłaszcza w czasie roku, kiedy ustalanie celów, utrata masy ciała i ogólny stan zdrowia są na głowie wszystkich, może być trudne do odróżnienia fakt od fikcji. A dzięki technologii na wyciągnięcie ręki, istnieje wiele źródeł informacji, które są po prostu bardziej szkodliwe niż pomocne. Tak więc zawsze polecam rozważenie źródła, nie sądzę, aby czytanie prac badawczych było czyimś pomysłem na dobry czas – dlatego częścią mojej pracy jest przełamywanie tych mitów, aby pomóc innym osiągnąć ich cele zdrowotne i zdrowotne. Czytaj dalej 10 mitów odchudzających, które słyszę najczęściej jako dietetyk zarejestrowany i jak faktycznie osiągnąć swoje cele.

 

Mit # 1: odchudzanie jest procesem liniowym

Każdy, kto kiedykolwiek próbował celowo schudnąć, czy to w celu poprawy ogólnego stanu zdrowia, czy po prostu poczuć się pewniej we własnej skórze, wie, że podróż jest klasycznym przypadkiem Instagram vs. rzeczywistość. Utrata masy ciała zależy od wielu czynników i jest naprawdę bardziej poszarpana w górę iw dół niż linia prosta. Widziałem z pierwszej ręki, jak zniechęcone osoby mogą się czuć, gdy robią, co w ich mocy, a skala nie idzie w “dobrym” kierunku. Jeśli tak jest dla Ciebie, pamiętaj, że chodzi o kroki, aby się tam dostać, a nie o cel końcowy. Banał, wiem, ale dokonywanie drobnych, trwałych zmian spowoduje trwałe nawyki na dłuższą metę. 

 

Mit # 2: musisz mieć duży deficyt kalorii

Ilekroć ktoś mówi mi, że próbują jeść 1200 kalorii lub mniej dziennie, aby schudnąć, natychmiast dzwonią mi do głowy dzwonki alarmowe. Dla przeciętnej osoby dorosłej, 1200 kalorii jest znacznie poniżej Twoich codziennych potrzeb, ale zostaliśmy uwarunkowani, aby myśleć, że jedzenie mniej automatycznie oznacza, że stracimy więcej wagi. W rzeczywistości jedzenie zbyt mało kalorii może opóźnić utratę wagi i spowodować, że stracisz kluczowe mikroelementy ze źródeł żywności. Prawda jest taka, że każda osoba potrzebuje określonej ilości kalorii, aby utrzymać normalne funkcje organizmu (możesz obliczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne tutaj). Dla większości ludzi niewielki deficyt nawet 200 kalorii dziennie może pomóc w osiągnięciu zrównoważonej utraty wagi, ale ważniejsze jest, aby skupić się na jakości jedzenia niż kalorii. Jak zawsze, porozmawiaj ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek podróży odchudzania.

 

 

Mit # 3: tłuszcz sprawia, że tyjesz

Jeśli jesteś w pobliżu tak długo, jak ja (co prawda nie jest tak długo), możesz pamiętać szczyt niskotłuszczowych etykiet żywności w latach 90-tych (ciasteczka Snackwell, ktoś?). Szał niskotłuszczowy wziął lata 90-te przez burzę i wszyscy wierzyli, że jedzenie nadmiaru tłuszczu, w rzeczywistości, uczyni cię grubym. Prawdę mówiąc, sam tłuszcz nie powoduje przyrostu masy ciała. Jest ważnym makroskładnikiem odżywczym, którego organizm potrzebuje do wchłaniania składników odżywczych i produkcji hormonów. Ponadto wykazano, że tłuszcze wielonienasycone i jednonienasycone zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i obniżają poziom cholesterolu LDL. Więc jeśli chodzi o patrząc na ogólny stan zdrowia, zdecydować się na zdrowe serce, nienasycone tłuszcze, które znajdują się w żywności, takich jak awokado, orzechy włoskie, nasiona lnu, i łosoś.  

 

Mit # 4: wszystkie kalorie są równe

Z definicji kalorie są miarą energii. Wszystkie pokarmy (nawet zdrowe opcje) zawierają kalorie. Więc w istocie, wszystkie calorie są równe jako pomiar w laboratorium, ale to, co kalorie robią z twoim ciałem, jest zupełnie inne. Oszczędzę ci lekcji nauki i powiem, że każde jedzenie przechodzi różne procesy metaboliczne, które wpływają na ogólny metabolizm, hormony, poziom głodu/pełni i wagę. Jeśli chodzi o odchudzanie, całe, włókniste pokarmy i chude białko sprawią, że twoje jelita będą działać (w dobry sposób!), co powoduje zwiększenie metabolizmu. 

 

Mit # 5 :musisz jeść więcej białka, aby schudnąć

Co prawda, nie jest to całkowicie fałszywe. Białko jest ważnym makroskładnikiem odżywczym, który pomaga utrzymać nas w pełni, budować beztłuszczową masę mięśniową i naprawiać tkanki. A niektóre badania wykazały, że zwiększenie ilości białka w diecie can prowadzić do utraty wagi. Ale w dzisiejszych czasach jest tak wiele zamieszania wokół tego, ile białka faktycznie potrzebujesz. Podczas gdy ogólna zasada jest dążyć do .8 gramów białka na kilogram masy ciała dziennie, nie wyciągaj jeszcze kalkulatora. Ilość potrzebnego białka może się znacznie różnić w zależności od poziomu aktywności fizycznej, wieku, płci lub jeśli jesteś w ciąży i/lub karmisz piersią. Więc zamiast skupiać się na gramach i procentach, zdecydować się na dodanie składników odżywczych gęste, chude źródła białka do posiłków i przekąsek, takich jak jajka, rośliny strączkowe, tofu, ryby, i kurczak. 

 

 

Mit # 6: suplementy odchudzające pomogą Ci szybko schudnąć

Suplementy są dokładnie takie, jak brzmią: uzupełnienie ogólnej diety. Jako dietetyk zawsze polecam najpierw Jedzenie i suplementy, aby wypełnić luki. Nie ma wstydu w przyjmowaniu codziennych witamin lub minerałów, aby pomóc w promowaniu ogólnego stanu zdrowia (Witaj, witamina D), ale często widzę ludzi, którzy padają ofiarą roszczeń dotyczących suplementów odchudzających. Jest takie stare powiedzenie: “jeśli brzmi zbyt pięknie, aby mogło być prawdziwe, prawdopodobnie tak jest.”Zanim więc kupisz chudą herbatę, pamiętaj, że w najlepszym razie nie zastąpi ona jedzenia całej żywności. W najgorszym wypadku może to być szkodliwe dla organizmu.

 

Mit # 7: węglowodany sprawiają, że tyjesz

Czy masło to węglowodan? Nie. Czy węglowodany przytyją? Również nie. Od dziesięcioleci uczymy się demonizować żywność, taką jak biały chleb, makarony, wypieki itp. I Jestem tu, aby powiedzieć, że węglowodany nie są wrogiem. Żaden pokarm, ani makroskładnik pokarmowy, nie jest odpowiedzialny za przyrost masy ciała. W rzeczywistości organizm potrzebuje węglowodanów do produkcji energii dla komórek. Możesz się zastanawiać, ” dlaczego jedzenie low-carb jest tak modne, a następnie?”Obecnie istnieją badania, które pokazały, w jaki sposób spożywanie diety niskowęglowodanowej może pomóc w utracie wagi.

Jednak, gdy ludzie odnoszą sukcesy z” low-carb ” diety, to zwykle dlatego, że są wycinanie słodkich lub przetworzonych produktów spożywczych, a nie dlatego, że całe węglowodany mogą powodować przyrost masy ciała. Mając to na uwadze, odżywianie nie jest uniwersalnym podejściem, więc to, co działa dla niektórych, może nie działać dla innych. Jeśli chodzi o jedzenie węglowodanów w diecie, polecam decydując się na owoce i warzywa, pełnoziarniste, i rośliny strączkowe. Pomogą one utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, jednocześnie optymalizując ogólny stan zdrowia. 

 

Mit # 8: zdrowsza żywność jest droższa

Dla wielu ludzi bariera do osiągnięcia celów zdrowotnych i odchudzania leży w ich ograniczeń finansowych. Wejdź do dowolnego sklepu spożywczego i łatwo zrozumieć, dlaczego wybór zdrowej żywności może wydawać się nieosiągalny finansowo. Na szczęście wybór żywności, aby osiągnąć swoje cele zdrowotne bez narażania budżetu jest osiągalny. Podczas zakupów flub produkować, nie zapomnij o produktach mrożonych i konserwowych. Oba są przyjazne dla budżetu opcje i są tak samo bogate w składniki odżywcze. Polecam jednak wybór konserw o niskiej zawartości sodu lub bez dodatku soli.

W przypadku świeżych produktów sprawdź i sprawdź, czy lokalny sklep ma” brzydką ” lub lekko uszkodzoną sekcję, która obejmuje świeże produkty po obniżonych kosztach (kilka siniaków nie oznacza mniejszej wartości odżywczej). Zszywki zbożowe, takie jak brązowy ryż, płatki owsiane, komosa ryżowa i makaron pełnoziarnisty są świetnymi produktami do bazowania posiłków, a zazwyczaj są tańsze w kosztach. Wreszcie, źródła białka, takie jak tuńczyk w puszkach, mrożone piersi z kurczaka lub rośliny strączkowe w puszkach, są łatwymi sposobami na uzyskanie większej ilości pieniędzy.

 

 

Mit # 9: musisz zrezygnować ze swoich ulubionych potraw

Kiedy mówię ludziom, że jestem dietetykiem, często zakładają, że jem tylko “zdrowe” pokarmy i zamierzam też kontrolować ich talerz. To samo dotyczy klientów, którzy chcą schudnąć. Wiele osób mówi mi, że nigdy nie będą w stanie zjeść pizzy i schudnąć albo że nie powinno ciesz się ich ulubionym deserem, ponieważ zrujnuje ich postępy. Na szczęście jest to całkowicie nieprawdziwe. Zawsze przypominam klientom, że wszystkie pokarmy pasują, a na pewno możesz cieszyć się deserem, wybierając jednocześnie pokarmy, które dostarczają organizmowi trwałej energii. Kluczem nie jest, aby zabrać z posiłków, ale zamiast tego, aby dodać opcje bogate w składniki odżywcze. Przykładem może być jedzenie sałatki z pizzą w piątkowy wieczór. Tworzy to lepszą równowagę dla Twojego ciała, a jednocześnie przynosi radość Twojemu życiu. 

 

Mit # 10: Wszystko albo nic

Podobnie jak rezygnując z ulubionych potraw, wielu klientów uważa, że muszą przejść “wszystko” lub wyciąć wszystkie przetworzone potrawy i ćwiczyć siedem dni w tygodniu, aby odnieść sukces w odchudzaniu. Posiadanie mentalności “wszystko albo nic” prowadzi do wypalenia i może sprawić, że poczujemy się jak leniwi, nieudacznicy lub bez siły woli (nawiasem mówiąc, to nieprawda). Więc co naprawdę działa, jeśli chodzi o sposób myślenia? Niektóre z pierwszych rzeczy, o które pytam, gdy ktoś mówi mi, że chce schudnąć, to: “dlaczego?’ Dlaczego chcesz schudnąć? Czy to po to, aby czuć się silnym w swoim ciele, mieć więcej energii, czy biegać z dziećmi?”

Niezależnie od przyczyny, jest to inspiracja i motywacja, do której będziesz wracać, aby osiągnąć swój cel(y). W końcu nie chodzi o brak siły woli lub lenistwo, chodzi o zrozumienie swojego” dlaczego “i jak dokonać znaczących zmian w codziennych nawykach i rutynie, aby żyć w swoim” dlaczego.”Jeśli starasz się go znaleźć, zadaj sobie pytanie: Jak mogę się czuć odchudzając? Jak wygląda moje najzdrowsze ja, fizycznie i psychicznie? Jakie są moje wartości lub co cenię?

 

Małe, łatwe zmiany, jeśli chcesz schudnąć